Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is een dienst?


De meeste christenen vinden het belangrijk om elkaar geregeld te ontmoeten. Ze doen dat onder anderen in een dienst, dat is een bijeenkomst waarbij iedereen welkom is. Ze willen hun geloof samen beleven. Christenen gaan dan lezen uit de bijbel. Ze bidden tot God en danken Hem, luisteren naar muziek en gezang of zingen zelf mee. Ook is er meestal een toespraak (preek) waarin iets over het geloof verteld wordt.
Het karakter van zo'n bijeenkomst kan sterk verschillen per soort kerk. Soms gaat alles heel rustig en traditioneel - soms is het een luidruchtig feest. Of iets daartussenin.
Een kerkdienst in de Rooms Katholieke kerk noemen we een mis. Kerstmis was oorspronkelijk de dienst tijdens het Kerstfeest.

Op elke dag kunnen christenen elkaar opzoeken. Op werkdagen zijn er soms huisbijeenkomsten of kringen waarin men samen bidt en de bijbel leest. De grotere diensten zijn meestal op zondag.

Wil je iets toevoegen of ben je het niet eens met deze uitleg? Mail dan naar Ben de Ooggetuige deooggetuige@outlook.com of kijk op Twitter @deooggetuige.

Achtergrondinformatie:
Als ik dit schrijf is het zondag. Bij de meeste christenen is dat de dag dat ze naar de kerk toe kunnen gaan. Voor een deel van de christenen is dat ook een dag dat ze geen werk mogen verrichten. Zij gebruiken die dag om tot rust te komen en om zich bezig te houden met het geloof.
Een minderheid van de christenen viert die rustdag op de sabbat. De sabbat start bij zonsondergang vrijdagavond en loopt tot zonsondergang zaterdagavond. Zij volgen hierbij de Joden die dezelfde regel gebruiken. De sabbat is voorgeschreven in de eerste boeken van de Bijbel. Daarin staat de wet die God aan de joden heeft gegeven.

De zondag als rustdag is een veel latere instelling en wordt in de Bijbel geen rustdag genoemd. Het is wel de dag dat Jezus Christus de dood heeft overwonnen (dat vieren we met het Paasfeest).
Overigens staat al in de Bijbel dat we vrij zijn:
Laat niemand u iets voorschrijven op het gebied van eten en drinken of het vieren van feestdagen, nieuwemaan en sabbat. (Kolossenzen 2:16)
Bekend is dat al in de tweede eeuw christenen heel vroeg op zondagmorgen bij elkaar kwamen om samen te eten. Zij hielden dan een dankmaaltijd waarvan de herdenking van het sterven en lijden van Jezus een onderdeel was. Die herdenking is voorgeschreven in de Bijbel en heet Eucharistie of Heilig Avondmaal.

De Romeinse keizer Constantijn maakte van de zondag een aanbevolen feestdag in het jaar 321. Niet alleen voor de christenen maar ook voor niet-christenen. De keizer wilde zo de eenheid in het Romeinse Rijk organiseren. Voor veel niet-christenen was dat namelijk de dag dat de zon werd aanbeden (vandaar de naam zondag).

Populaire posts van deze blog

De Kerstman is vast een christen, toch?

De Kerstman is eigenlijk onze eigen Sinterklaas. In Amerika heeft hij een gedaanteverwisseling ondergaan naar een wat dikkige man met een rode slaapmuts op.  Sinterklaas ( Sint Nicolaas) heeft een kruis op zijn muts en de Kerstman is verbonden met het grootste christelijke feest: Kerst. De Kerstman moet dus wel een christen zijn, toch? Er zit niet veel christelijks meer aan de huidige Kerstman. Hij is vooral een commerciële man geworden die de verkoop van cadeautjes wil opvoeren. Veel onchristelijke fantasieën zijn om hem heen gezet. Maar er zit een oude oorsprong in de Kerstman. Nicolaas van Myra was een christen die leefde in Klein-Azië (tegenwoordig in Turkije) in de Romeinse tijd. Er zijn veel verhalen en legenden over hem bekend waarvan we niet altijd weten of ze waar zijn. Een belangrijk onderdeel van die verhalen vormt de bescherming van de zwakkeren en de kinderen. En die bescherming is een belangrijk onderwerp in de Bijbel: Zwakken en armen zuchten onder het gew

Hebben christenen voedselvoorschriften?

Nee. Er is bijvoorbeeld geen verbod op het eten van varkensvlees. Het is ook niet nodig ritueel geslacht vlees te kopen. Voedselvoorschriften zijn er wel voor het joodse volk. In het eerste deel van de bijbel (het Oude Testament, de joodse bijbel) vind je dan ook allerlei regels.  Toen de christelijke kerk ontstond, was er een discussiepunt of de niet-Joodse christenen zich aan de joodse spijswetten moesten houden. Basisregel werd dat men in principe vrij is, maar daarbij anderen geen aanstoot mag geven. Paulus schrijft: ‘ "Als ik dus door vlees te eten mijn broeder of zuster ten val breng, wil ik het nooit ofte nimmer meer eten; dan breng ik hen niet ten val." ’ (1 Korintiërs 8:13). Wil je iets toevoegen of ben je het niet eens met deze uitleg? Mail dan naar Ben de Ooggetuige   deooggetuige@outlook.com   of kijk op Twitter   @deooggetuige  

Hebben christenen een geloofsbelijdenis?

Een geloofsbelijdenis is een soort samenvatting van je geloof.   Christenen hebben niet één belijdenis maar meerdere. Sommige zijn heel oud en staan in de bijbel .    Bijvoorbeeld: ‘Jezus Christus is Heer’ (staat in Filippenzen 2:11) en (in 1 Timoteüs 3:16) : 'Ongetwijfeld is dit het grote mysterie van ons geloof: Hij is geopenbaard in een sterfelijk lichaam, in het gelijk gesteld door de Geest, is verschenen aan de engelen, verkondigd onder de volken, vond geloof in de wereld, is opgenomen in majesteit.' Een bekende belijdenis uit de tweede eeuw is de Apostolische Geloofsbelijdenis (ook "de Twaalf Artikelen van het Geloof" genoemd): 1. Ik geloof in God de Vader, de Almachtige, Schepper van hemel en aarde 2. en in Jezus Christus, zijn eniggeboren Zoon, onze Heer 3. die ontvangen is van de Heilige Geest, geboren uit de maagd Maria 4. die geleden heeft onder Pontius Pilatus, is gekruisigd, gestorven en begraven, nedergedaald ter helle 5. ten derde dage weer