Doorgaan naar hoofdcontent

IJsbreker 9 - mei 2020



Het trio Geloof, Hoop en Liefde is overbekend.
In allerlei vormen zie je die voorbij komen.
Als sieraad om hals of pols.
Als spreuk op een kaartje.
In schilderijen en tekeningen.
Het is een citaat uit de Bijbel, om precies te zijn 1 Korintiƫrs 13:13 - dat is gemakkelijk te onthouden. De volledige tekst is:
Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde. (NBV) 
In de Bijbel in Gewone Taal staat het met meer tekst:
Dit is dus waar het om gaat: geloof, vertrouwen en liefde. Dat moet steeds het belangrijkste in ons leven zijn. Maar het allerbelangrijkste is de liefde. 
Op deze plek is de hoop opeens verdwenen en vervangen door vertrouwen. Dat is misschien ook een betere vertaling want in het Nederlands klinkt hoop tegenwoordig te vaak als iets onzekers (“ik hoop dat het goed gaat”). En de hoop in 1 KorintiĆ«rs 13:13 gaat over een zekerheid.

Vraag: hoe kunnen we hoop en vertrouwen geven aan buren, vrienden en collega’s die zelf vol zorgen naar de toekomst kijken? Zie je daarin ook een taak voor jezelf? Of voor de kerk? Hoe?



Bij veel kringen starten ze de bijeenkomst met een zogenaamde “ijsbreker”. 
Niet dat er altijd een ijzige sfeer hangt maar het is een mooie manier 
om een gesprek op gang te brengen.

Populaire posts van deze blog

Onze Vader

Het Onze Vader is een gebed dat Jezus aan zijn leerlingen leerde. Een gebed (bidden) is een gesprek met God.

IJsbreker 7 - maart 2020

Iedere dag zien we reclame. Op de televisie, op internet, op borden langs de weg.  Maar ook in tijdschriften, in de krant en op de radio.  Je kan wel een NEE/NEE-sticker op de brievenbus plakken  en een adblocker op je computer installeren toch ontkom je er niet aan:  iedereen wil je iets laten kopen! Er zijn veel bedrijven groot geworden van alleen reclame maken -  blijkbaar is het een winstgevende zaak. Wat vind je: kan een kerk ook reclame maken? En is dat hetzelfde als evangeliseren? En wat hebben we aan te bieden? Bij veel kringen starten ze de bijeenkomst met een zogenaamde “ijsbreker”. Niet dat er altijd een ijzige sfeer hangt maar het is een mooie manier om een gesprek op gang te brengen. Zo’n ijsbreker is bijvoorbeeld een herinnering uit het verleden of een vraag uit de actualiteit.