Doorgaan naar hoofdcontent

Ibrahim - Abraham

Moslims vieren op dit moment het Offerfeest. Daarbij herdenken ze dat Ibrahim zelfs zijn zoon wilde offeren voor God
In de Bijbel (in het boek Genesis) staat deze geschiedenis ook beschreven. Hier heet Ibrahim Abraham. Hij is de stamvader van o.a. de Joden en de Arabieren. De tekst:

Enige tijd later stelde God Abrahams geloof en gehoorzaamheid op de proef. "Abraham!" riep God. "Ja HERE, hier ben ik", antwoordde Abraham.
"Neem uw enige zoon, Isaäk, van wie u zoveel houdt. Ga naar het land Moria en offer hem daar als een brandoffer aan Mij. De plaats waar u dat moet doen, zal Ik u wel wijzen."
De volgende morgen hakte Abraham hout voor onder het brandoffer en zadelde zijn ezel. Samen met Isaäk en twee jonge dienaren ging hij op weg naar de plaats, die God had genoemd.
Na drie dagen reizen zag Abraham in de verte de plaats, die God hem had gezegd.
"Jullie blijven hier bij de ezel", beval hij de twee dienaren, "ik en de jongen gaan daarheen om te aanbidden. Daarna komen wij hier terug."
Abraham liet Isaäk het hout voor het offervuur dragen en nam zelf het mes en het vuur. Zo liepen zij samen verder.
"Vader", vroeg Isaäk, "we hebben hout en het vuur, maar waar is het lam, dat wij moeten offeren?"
"God zal Zelf voor een offerlam zorgen, jongen", antwoordde Abraham. En weer gingen zij samen verder.
Toen zij aankwamen op de plaats, die God Abraham had aangewezen, bouwde Abraham een altaar en stapelde het hout erop, klaar om aan te steken. Toen bond hij Isaäk vast en legde hem op het altaar.
Hij pakte het mes en hief zijn arm op voor de dodelijke steek.
Op dat moment riep de Engel van de HERE uit de hemel: "Abraham, Abraham!" "Ik luister", antwoordde Abraham.
"Leg het mes maar weg en laat de jongen ongemoeid", zei de Engel. "Ik weet nu dat God de belangrijkste is in uw leven. Zelfs uw eigen zoon, uw enige, van wie u zoveel houdt, wilde u Mij geven."
Abraham keek rond en zag vlakbij een ram, die met zijn horens in de struiken vastzat. In plaats van zijn zoon offerde hij die ram als een brandoffer op het altaar.
Abraham noemde die plaats 'De HERE voorziet erin'. Daarom wordt ook nu nog gezegd: "Op de berg van de HERE zal Hij voorzien."
Toen sprak de Engel van de HERE opnieuw tegen Abraham vanuit de hemel.
"Ik, de HERE, heb Mijzelf gezworen dat Ik u en uw nageslacht rijk zal zegenen, omdat u Mij hebt gehoorzaamd en Mij zelfs uw enige zoon wilde geven. Uw nakomelingen zullen net zo talrijk zijn als de sterren aan de hemel en het zand langs de zee.
Zij zullen hun vijanden overwinnen en een zegen zijn voor alle volken van de wereld en dat alles, omdat u Mij hebt gehoorzaamd."
Abraham en Isaäk keerden terug naar de plaats waar zij de twee dienaren hadden achtergelaten en gingen samen terug naar Berséba, hun woonplaats.



(Genesis 22 in de vertaling van Het Boek)


Wil je iets toevoegen of ben je het niet eens met deze uitleg? Mail dan naar Ben de Ooggetuige deooggetuige@outlook.com of kijk op Twitter @deooggetuige of Facebook www.facebook.com/ben.deooggetuige

Populaire posts van deze blog

De Kerstman is vast een christen, toch?

De Kerstman is eigenlijk onze eigen Sinterklaas. In Amerika heeft hij een gedaanteverwisseling ondergaan naar een wat dikkige man met een rode slaapmuts op.  Sinterklaas ( Sint Nicolaas) heeft een kruis op zijn muts en de Kerstman is verbonden met het grootste christelijke feest: Kerst. De Kerstman moet dus wel een christen zijn, toch? Er zit niet veel christelijks meer aan de huidige Kerstman. Hij is vooral een commerciële man geworden die de verkoop van cadeautjes wil opvoeren. Veel onchristelijke fantasieën zijn om hem heen gezet. Maar er zit een oude oorsprong in de Kerstman. Nicolaas van Myra was een christen die leefde in Klein-Azië (tegenwoordig in Turkije) in de Romeinse tijd. Er zijn veel verhalen en legenden over hem bekend waarvan we niet altijd weten of ze waar zijn. Een belangrijk onderdeel van die verhalen vormt de bescherming van de zwakkeren en de kinderen. En die bescherming is een belangrijk onderwerp in de Bijbel: Zwakken en armen zuchten onder het gew

Hebben christenen voedselvoorschriften?

Nee. Er is bijvoorbeeld geen verbod op het eten van varkensvlees. Het is ook niet nodig ritueel geslacht vlees te kopen. Voedselvoorschriften zijn er wel voor het joodse volk. In het eerste deel van de bijbel (het Oude Testament, de joodse bijbel) vind je dan ook allerlei regels.  Toen de christelijke kerk ontstond, was er een discussiepunt of de niet-Joodse christenen zich aan de joodse spijswetten moesten houden. Basisregel werd dat men in principe vrij is, maar daarbij anderen geen aanstoot mag geven. Paulus schrijft: ‘ "Als ik dus door vlees te eten mijn broeder of zuster ten val breng, wil ik het nooit ofte nimmer meer eten; dan breng ik hen niet ten val." ’ (1 Korintiërs 8:13). Wil je iets toevoegen of ben je het niet eens met deze uitleg? Mail dan naar Ben de Ooggetuige   deooggetuige@outlook.com   of kijk op Twitter   @deooggetuige  

Hebben christenen een geloofsbelijdenis?

Een geloofsbelijdenis is een soort samenvatting van je geloof.   Christenen hebben niet één belijdenis maar meerdere. Sommige zijn heel oud en staan in de bijbel .    Bijvoorbeeld: ‘Jezus Christus is Heer’ (staat in Filippenzen 2:11) en (in 1 Timoteüs 3:16) : 'Ongetwijfeld is dit het grote mysterie van ons geloof: Hij is geopenbaard in een sterfelijk lichaam, in het gelijk gesteld door de Geest, is verschenen aan de engelen, verkondigd onder de volken, vond geloof in de wereld, is opgenomen in majesteit.' Een bekende belijdenis uit de tweede eeuw is de Apostolische Geloofsbelijdenis (ook "de Twaalf Artikelen van het Geloof" genoemd): 1. Ik geloof in God de Vader, de Almachtige, Schepper van hemel en aarde 2. en in Jezus Christus, zijn eniggeboren Zoon, onze Heer 3. die ontvangen is van de Heilige Geest, geboren uit de maagd Maria 4. die geleden heeft onder Pontius Pilatus, is gekruisigd, gestorven en begraven, nedergedaald ter helle 5. ten derde dage weer