Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe staan christenen tegenover de overheid?

Er zijn kerken die geloven in een christelijke overheid, anderen vinden het voldoende als de overheid rekening houdt met de christelijke leefregels. 

Het ligt er ook aan in welk land je woont. Het is niet altijd gemakkelijk om christen te zijn, vooral in landen waar het gevaarlijk is om te geloven. Kijk maar eens op de site van Open Doors.

Belangrijk is om te weten dat het christendom de eerste eeuwen van zijn bestaan geen rol speelt in de overheid. Christenen horen meestal bij de onderlaag van de Romeinse maatschappij en worden zelfs geregeld vervolgd. Toch zegt hun geloof dat ze die overheid moeten gehoorzamen. Paulus schrijft in de eerste eeuw:
    "Iedereen moet het gezag van de overheid erkennen, want er is geen gezag dat niet van God komt; ook het huidige gezag is door God ingesteld. Wie zich tegen dit gezag verzet, verzet zich dus tegen een instelling van God, en wie dat doet roept over zichzelf zijn veroordeling af. Wie doet wat goed is heeft van de gezagsdragers niets te vrezen, alleen wie doet wat slecht is. U wilt niets van de overheid te vrezen hebben? Doe dan wat goed is en ze zal u prijzen, want ze staat in dienst van God en is er voor uw welzijn. Maar wanneer u doet wat slecht is, kunt u haar beter vrezen: ze voert het zwaard niet voor niets, want ze staat in dienst van God, en door hem die het slechte doet zijn verdiende straf te geven, toont ze Gods toorn. 

U moet haar gezag dus erkennen, en niet alleen uit angst voor Gods toorn, maar ook omwille van uw geweten. Daarom betaalt u ook belasting en staat wie belasting int in dienst van God. Geef iedereen wat hem toekomt: belasting aan wie u belasting verschuldigd bent, accijns aan wie u accijns verschuldigd bent, ontzag aan wie ontzag toekomt, eerbied aan wie eerbied toekomt." 
(Romeinen 13:1-7)
    Maar daarmee is niet alles gezegd want christenen moeten ook strijden tegen onrecht. Ook moeten ze zich realiseren dat ze wel in deze wereld wonen maar tegelijk burgers zijn van Gods rijk. 


Wil je iets toevoegen of ben je het niet eens met deze uitleg? Mail dan naar Ben de Ooggetuige deooggetuige@outlook.com of kijk op Twitter @deooggetuige 

Populaire posts van deze blog

De Kerstman is vast een christen, toch?

De Kerstman is eigenlijk onze eigen Sinterklaas. In Amerika heeft hij een gedaanteverwisseling ondergaan naar een wat dikkige man met een rode slaapmuts op.  Sinterklaas ( Sint Nicolaas) heeft een kruis op zijn muts en de Kerstman is verbonden met het grootste christelijke feest: Kerst. De Kerstman moet dus wel een christen zijn, toch? Er zit niet veel christelijks meer aan de huidige Kerstman. Hij is vooral een commerciële man geworden die de verkoop van cadeautjes wil opvoeren. Veel onchristelijke fantasieën zijn om hem heen gezet. Maar er zit een oude oorsprong in de Kerstman. Nicolaas van Myra was een christen die leefde in Klein-Azië (tegenwoordig in Turkije) in de Romeinse tijd. Er zijn veel verhalen en legenden over hem bekend waarvan we niet altijd weten of ze waar zijn. Een belangrijk onderdeel van die verhalen vormt de bescherming van de zwakkeren en de kinderen. En die bescherming is een belangrijk onderwerp in de Bijbel: Zwakken en armen zuchten onder het gew

Hebben christenen een geloofsbelijdenis?

Een geloofsbelijdenis is een soort samenvatting van je geloof.   Christenen hebben niet één belijdenis maar meerdere. Sommige zijn heel oud en staan in de bijbel .    Bijvoorbeeld: ‘Jezus Christus is Heer’ (staat in Filippenzen 2:11) en (in 1 Timoteüs 3:16) : 'Ongetwijfeld is dit het grote mysterie van ons geloof: Hij is geopenbaard in een sterfelijk lichaam, in het gelijk gesteld door de Geest, is verschenen aan de engelen, verkondigd onder de volken, vond geloof in de wereld, is opgenomen in majesteit.' Een bekende belijdenis uit de tweede eeuw is de Apostolische Geloofsbelijdenis (ook "de Twaalf Artikelen van het Geloof" genoemd): 1. Ik geloof in God de Vader, de Almachtige, Schepper van hemel en aarde 2. en in Jezus Christus, zijn eniggeboren Zoon, onze Heer 3. die ontvangen is van de Heilige Geest, geboren uit de maagd Maria 4. die geleden heeft onder Pontius Pilatus, is gekruisigd, gestorven en begraven, nedergedaald ter helle 5. ten derde dage weer

IJsbreker 5 - januari 2020

Wie zijn fouten verbergt, zal geen voorspoed kennen, wie ze toegeeft en vermijdt, krijgt vergeving. Spreuken 28:13 Nu de jaren tien van deze eeuw voorbij zijn is dit een mooi moment om terug te kijken én om vooruit te kijken. Wat ging er goed in de afgelopen 10 jaar en wat kan beter? Waar heb je spijt van en waar ben je trots op? Misschien ook een goed moment om dingen uit het verleden af te sluiten en een nieuw begin te maken. Bij afsluiten hoort vergeving geven en vergeving vragen. Vraag: moet je iedereen kunnen vergeven? Bij veel kringen starten ze de bijeenkomst met een zogenaamde “ijsbreker”. Niet dat er altijd een ijzige sfeer hangt maar het is een mooie manier om een gesprek op gang te brengen. Zo’n ijsbreker is bijvoorbeeld een herinnering uit het verleden of een vraag uit de actualiteit.  Wil je iets toevoegen of heb je een vraag? Mail dan naar Ben de Ooggetuige   deooggetuige@outlook.com   of kijk op Twitter   @deooggetuige .